Využijte sociální sítě

Jedna z nejtěžších věcí ve střídavé péči i výlučné péči je odloučeni od dětí v době, kdy jsou v péči druhého rodiče.

Člověk si časem zvykne na vše ale stesk stejně nezmizí. Jak si alespoň trochu ulevit? 

Vytvořte pro oba rodiče sdílený účet na Facebooku, Instagramu, Flickru, Google Photos či jakékoli cloudové službě. Na účet mají přístup ti, kteří o děti pečují a u kterých dětí pobývají. Na účtu pak můžete sdílet fotografie a videa ale i komentáře toho, jak se dětem daří, když je druhy rodič nemůže vidět naživo. Kromě fotografií můžete sdílet i dokumenty, jako komunikaci se školou, známky, pozvánky na oslavy, dětské výtvory ale také lékařské zprávy, průběh nemoci, či zranění, zvukové nahrávky atd. Vyhnete se také naplánování stejného programu, nákupu stejného oblečení či hraček.

Takové sdílené album milují potom i děti, pro které to bude i do budoucna pravděpodobně jediné místo, kde naleznou fotky z obou pečujících rodin na jednom místě. Budou vám vyprávět dle fotografií, co prožili bez vás. Vy se jich můžete ptát, a i když nejsou s vámi, víte, jak se jim daří a co prožívají. I přesto, že vám rozvod ukradl polovinu života ale i ,zážitků vašich dětí (i budoucích vnoučat mimochodem), můžete jejich život alespoň virtuálně sledovat.

Sdílené album je také ukazatelem kvality péče, aktivit a školních výsledků, které můžete použít pro prezentaci u OSPODu či soudu.

Pokud se sdílené album povede a obě pečující strany do něj přispívají, může být velmi užitečným nástrojem střídavé i výhradní péče. Pokud se strany dohodnou, můžou mít do alba přístup i prarodiče, tetičky atd. Samozřejmostí je, že album je neveřejné a chráněné dobrým heslem.

Může se stát, že druhý rodič bude takovou iniciativu bojkotovat, jako se to stalo u nás☹ I přes doporučeni OSPODu a písemný závazek, biomatka záměrně sdílí minimum fotografií a to ideálně až po týdnu. Předpokládám, že se tím snaží druhé rodiče potrestat nebo jen smysl nepochopila. Ten, komu ta polovina života dětí nechybí, nepochopí toho, komu ano. V takovém případě může sdíleni fungovat i jednostranně. Sice se vám stále bude stýskat ale získáte pěkné rodinné online album.

Dalším tipem je sdílené album jen pro vás a děti, které mají již přístup k internetu. Pokud děti zajímá, co děláte vy, když s vámi nejsou, vytvořte sdílené album pro ně a pro vás. Funguje to stejně. Sdílíte své fotografie s dětmi, které jsou v té době u druhého rodiče. Naše dcery si to velmi oblíbily. Jsme aktivní rodina, žijeme na několika místech a vidět fotky a videa brášky a rodičů i když jsou u druhého rodiče jim pomáhá zvládnout stýskání stejně, jako by to pomáhalo nám.

Tak využijte technologie a sdílejte!💜

Leave a Reply